Odnośniki
Malbork7
Społeczność
Świnka Morska

typ: Strunowce (Chordata)
podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
gromada: Ssaki (Mammalia)
rząd: Gryzonie (Rodentia)
rodzina: Marowate (Caviidae)

gatunek: Świnka morska (Cavia porcellus)

Pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Ekwador, Kolumbia, Paragwaj). Została udomowiona przez Inków ok.1000 r. p.n.e., którzy hodowali ją dla mięsa i jako zwierzę wróżebne. Na wolności występuje jedynie jako zwierzę wtórnie zdziczałe. Do Europy sprowadzona około. 1580 roku stała się bardzo popularnym zwierzęciem laboratoryjnym i domowym.
Świnka morska jest roślinożerna, mało wymagająca i jak wiele gryzoni może się obywać bez wody (zapotrzebowanie na płyny zaspakajają soczyste rośliny). Jada trawę, zioła, koniczynę, siano, marchew, buraki, brukiew, kapustę, sałatę itd. Świnka jest aktywna zarówno w dzień jak i w nocy.
żyje na powierzchni ziemi, ale potrafi też świetnie kopać nory; natomiast jest zupełnie niezdolna do wspinania się.
Długość ciała dorosłej świnki wynosi 22-35 cm. Ogona brak. Ciężar - do 700 g. Maksymalny wiek 6-8 lat.