Odnośniki
Malbork7
Społeczność
Szczury
typ: Strunowce ( Chordata )
podtyp: Kręgowce ( Vertebrata )
gromada: Ssaki ( Mammalia )
rząd: Gryzonie ( Rodentia )
rodzina: Myszowate ( Muridae )

gatunek: Szczur (Rattus norvegicus)
czarna i kapturowa rasa hodowlana


Szczur wędrowny pochodzi z południowo-wschodniej Azji, skąd rozprzestrzenił się wraz z człowiekiem po całym świecie. Dziś żyje głównie w osiedlach ludzkich, zwłaszcza w sieci kanalizacyjnej, piwnicach i składach. Chętnie przebywa w pobliżu wody (świetnie pływa ).
Jest także często hodowany jako zwierzę laboratoryjne używane do doświadczeń biologicznych i medycznych. Szczur wędrowny jest aktywny całą dobę, głównie jednak nocą.
żyje w koloniach. Odżywia się zarówno pokarmem roślinnym jak i zwierzęcym. W tym celu potrafi napadać na stosunkowo duże zwierzęta.
W Polsce jest pospolity w całym kraju i wyrządza znaczne szkody zjadając i zanieczyszczając zapasy
żywności. Często szczury przenoszą groźne choroby (dżuma tularemia) mogące powodować epidemie.
Długość głowy i tułowia - 19 - 30 cm, ogona -13-23 cm. Ciężar 240-550 g.
żyje do 4 lat.